My Photo
أحمد نابيهان
Pasir Gudang, Johor, Malaysia
.:: السلام عليکم ي اخي ي اخثي.. سلام زيارە انا اوچڤکن دان سلام اخوه فيلله ابدن اباد بوات صحابة سموا ::.
View my complete profile

Saturday, September 17, 2011

Kisah 3 Orang Lelaki Yang Diadili ☺17 / 9 / 2011
Dalam sebuah hadis dari ABU HURAIRAH yang diriwayatkan oleh Muslim ada menceritakan keadaan tiga orang lelaki mengenai amalannya yang diadili pada hari pembalasan kelak di hadapan ALLAH SWT.

  • Seorang Lelaki yang Mati Syahid

    Dia telah dibawa ke muka pengadilan untuk diadili segala amalannya. Kemudian telah diperlihatkan kepadanya segala kenikmatan sebagai ganjaran di atas amalannya. Dan sebelum itu, dia telah ditanya oleh ALLAh SWT tentang amalannya semasa di dunia dahulu.
“Apakah yang telah engkau lakukan semasa hayatmu di dunia?”
Lelaki itu menjawab, 
“Aku telah berperang demi Engkau ya ALLAh sehingga aku terbunuh.”
Lantas ALLAh berkata kepadanya,  
“Bohong! Engkau pergi berperang bukan kerana Aku tetapi supaya engkau disebut-sebut sebagai seorang pahlawan. Kini gelaran itu telah engkau perolehi.”

Kemudian ALLAh memerintahkan supaya dia diseret ke dalam neraka.  • Seorang Lelaki Alim, Penuntut Ilmu dan Sentiasa Berdamping Dengan Al-Quran

    Sepertimana lelaki pertama tadi, dia dibawa ke muka pengadilan untuk diadili segala amal perbuatannya semasa di dunia. Lalu ALLAh menampakkan nikmat ganjaran yang diperolehi atas segala amalannya. Tetapi sebelum itu, ALLAh menyoal dia tentang amalan yang dilakukannya,
“Apa yang telah kau lakukan semasa hayatmu di dunia?”
Lelaki itu menjawab, 
“Aku mempelajari berbagai-bagi ilmu dan mengajarkannya semula kepada orang lian serta aku sering membaca al-Quran kerana Engkau ya ALLAh..”
Lantas ALLAh berkata,  
“Dusta! Engkau belajar dan mengajar bukan kerana Aku, engkau membaca al-Quran pun bukan kerana Aku. Akan tetapi engkau belajar dan mengajar supaya dikatakan orang engkau seorang yang pintar. Kini sebutan itu telah engkau perolehi. Engkau rajin membaca al-Quran pun bukan kerana Aku, akan tetapi supaya dikata orang Engkau seorang Qari. Dan gelaran itu pun juga telah engkau perolehi."

Lalu, ALLAh SWT memerintahkan lelaki tersebut agar ditempatkan di dalam neraka.  • Seorang Lelaki Yang Dermawan

Seperti kedua-dua lelaki tadi. selepas diperlihatkan segala kenikmatan kepadanya maka ALLAH SWT bertanya akan amalannya semasa di dunia meskipun ALLAH Maha Mengetahui.

“Wahai Fulan! Apakah yang telah engkau lakukan semasa hayatmu di dunia?”
Lelaki itu menjawab,
“Aku telah membelanjakan segala harta kurnia-Mu kepadaku ke jalan yang Engkau sukai.”
Maka ALLAh berkata kepadanya,
“Dusta! Engkau membelanjakan hartamu supaya engkau dikatakan orang, engkau seorang yang dermawan. Kini engkau memperolehi gelaran tersebut!”

Lalu lelaki tersebut telah ALLAh SWT suruh seret ke dalam neraka.


-TAMAT- 

Ketiga-tiga lelaki yang diceritakan di atas adalah seorang yang baik dipandangan manusia. Dan telah melakukan kerja yang mulia. Namun mengapa ALLAH SWT masih melemparkan mereka ke dalam neraka? renungkan..

0 comments on "Kisah 3 Orang Lelaki Yang Diadili ☺"

 

~~ֆǟʏǟռɢiiʟǟɦi~~ © 2011 All Rights Reserved ǟʟ ɦubbuʟ iʟǟɦi Designed by أحمد نابيهان